ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

OPEN WALKS

Η περιοχής της Πλάκας αποτελεί ένα τοπόσημο στον αστικό ιστό της Αθήνας στην οποία διαπλέκονται και αποτυπώνονται διαφορετικά ιστορικά στρώματα. Τόσα χρόνια συνεχόμενης κατοίκησης από το 4.000 π.Χ. έχουν αφήσει το στίγμα τους πολιτισμοί που είτε ενσωματώθηκαν είτε όχι. Η ανάδειξη της μακραίωνης ιστορίας κορυφώθηκε με την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων, ύστερα από μελέτες συνολικής ανάδειξηςτου ιστορικού κέντρου. Ωστόσο το βυζαντινό παρελθόν της πόλης δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ ισότιμα με το κλασικό. Πέρα από την γνωστή περίοδο ακμής, κατά την αρχαιότητα, η πόλη υπήρξε σημείο αναφοράς και κατά τη βυζαντινή περίοδο.

Οι πρώτοι χριστιανικοί ναοί άρχισαν να οικοδομούνται, με τον πλήρη εκχριστιανισμό της Αθήνας, στα τέλη του 5ου αιώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μετατροπή του αρχαίου ναού της Αθηνάς, του Παρθενώνα,  σε βυζαντινό ναό. Από τον 10ο  έως τον 12ο αιώνα η πόλη γνωρίζει ξανά ανάπτυξη και γίνεται σημαντικό εμπορικό κέντρο. Τότε χτίζονται και όλες οι σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες που σώζονται μέχρι σήμερα. Έπειτα ακολουθεί και πάλι ακόμη μια σκοτεινή περίοδος μέχρι την Απελευθέρωση.

Την εποχή που η πόλη έγινε πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους σώζονταν περίπου 150 βυζαντινοί ναοί στο κέντρο της Αθήνας, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 25 από αυτούς. Οι χαρακτηριστικοί τρούλοι και η «πλινθοπερίκλειστη» τοιχοποιία, θα κατευθύνουν την διαδρομή μας έτσι ώστε να μας οδηγήσουν να ανακαλύψουμε τη βυζαντινή ιστορία της πόλης στον σύγχρονο αστικό ιστό. 

Σ΄ αυτόν τον περίπατο στα ριζά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης θα γίνει μια προσπάθεια να μετατεθεί το ενδιαφέρον από τα κλασικά χρόνια που τόσο έχουν συνδεθεί με την Αθήνα και να γίνει μια γνωριμία με τα Βυζαντινά μνημεία της.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
9 & 10 Απριλίου 2022

ΩΡΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
13:30-17:00, ανά 30′

ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
Πλατεία Μητροπόλεως

ΣΗΜΕΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ
Καπνικαρέα

ΑΠΟΣΤΑΣΗ
1,5 χλμ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
2 ώρες


φωτογραφία: Κυριακή Γεωργιάδου

Δεν απαιτείται κράτηση
  • Open House OPEN WALKS 2023, OPEN WALKS 2022
  • Περιοχή ΠΛΑΚΑ - ΑΚΡΟΠΟΛΗ - ΚΟΥΚΑΚΙ