Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

OPEN WALKS

Από τα μέσα του 19ου και πίσω από την νεοκλασική μεγαλοαστική εικόνα της Αθήνας, στο δυτικό της άκρο αναπτύσσεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η βιομηχανική περιοχή της πόλης, με τα πρώτα βιομηχανικά κτίσματα να ξεπροβάλλουν πάνω στον άξονα της Πειραιώς στην ένωσή της με την Αθήνα. Από τη δεκαετία του 1860 και έπειτα, δεν άργησαν να εμφανιστούν στην περιοχή και οι πρώτες πυκνοκατοικημένες αστικές συνοικίες.

Με αφετηρία ένα από τα πρώτα τεκμήρια της βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής του Κεραμεικού, το εργοστάσιο Γκαζιού (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων), η διαδρομή περιλαμβάνει βιομηχανικά κτίρια που διασώζονται μέχρι σήμερα και μαρτυρούν τη βιομηχανική και κοινωνική ιστορία της περιοχής, από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τη χρυσή δεκαετία της αθηναϊκής βιομηχανίας και την αποβιομηχάνιση του άξονα.

Μέσα από τον θεματικό περίπατο στους δρόμους της βιομηχανικής Αθήνας, ο επισκέπτης δύναται να αναγνωρίσει τη βιομηχανική κληρονομιά και τον ρόλο της μέσα από τα βιομηχανικά κελύφη, την αρχιτεκτονική τους, την εξέλιξή τους, αλλά και ολόκληρη την περιοχή την οποία έπλασαν τόσο αρχιτεκτονικά όσο και κοινωνικά και που σήμερα αποτελεί πολιτιστικό πυρήνα της πόλης.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
9 & 10 Απριλίου 2022

ΩΡΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
11:00-14:30, ανά 30′

ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
Τεχνόπολη Δ. Αθηναίων

ΣΗΜΕΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ
Thission Lofts

ΑΠΟΣΤΑΣΗ
1,7 χλμ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
1,5 ώρα


φωτογραφία: Θέμις Σεβδάλη

Δεν απαιτείται κράτηση
  • Open House OPEN WALKS 2022
  • Περιοχή ΓΚΑΖΙ - ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ - ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ